neděle 4. února 2018

Kváskový žitný chléb se semínky






1.
1 lžíce mateřského kvásku
150g žitné mouky - celozrnné
150ml vlažné vody

2.
250g žitné mouky - celozrnné
50g žitných zrn
50g pohankové lámanky
                                                    50g semínek (len, dýně, slunečnice, konopné ...)
1 lžička melasy nebo medu

3.
1 lžička melty
+
330ml vody
12g soli
-
máslo na vymazání formy



Při přípravě kváskového chleba si nejprve musíte nechat rozkvasit část žitné mouky.
K tomu vám poslouží první část receptu.
Vše zamícháte v míse a tu dáte na minimálně 8 hodit do igelitového sáčku do tepla, nikoliv na přímé teplo jako je radiátor. Jestliže máte doma 21-23°C , tak bohatě postačí místo někde na lince.
-
Zároveň si připravíte semínka a zrno. Ty jsou daleko stravitelnější, pokud je namočíte na stejně dlouhou dobu, jako bude kvasit základ.
Dejte tedy všechny semínka do sklenice a zalijte horkou vodou. Té dejte jen tolik, aby semínka byla ponořená.


Po 8 hodinách :

K rozkvašenému základu, který je nyní krásně nadýchaný přidejte suroviny z druhé části receptu + nabobtnalá semínka se zrny.
-
Teď je čas přidat i nějakou tu tekutinu. Můžete dát čistě jen vodu, ale jestliže požijete meltu, dodáte chlebu i krásnou barvu, vůni i další rozměr chuti.
Svařená melta musí ovšem před přidáním do těsta částečně vychladnout.
Přidejte i sůl a vše promíchejte vařečkou či stěrkou.
Nemíchejte však nějak zběsile. U žitného chlebu je lépe, když se to jen tak zamíchá, aby nikde nebylo suché místečko.
-
Mísu znova zabalte do igelitu a nechte 3 hodin ležet opět na lince.


Po 3 hodinách:

Těsto několikrát obraťte vařečkou a přemístěte do formy vymazané máslem.
Mokrou stěrkou uhlaďte a nechte opět v igelitu kynout cca 2 hodiny.
Pokud chcete, můžete povrch ozdobit semínky a nebo jen poprášit žitnou moukou.
-
Nezapomeňte si zavčas dát rozehřát troubu.
V první fázi se peče 10 minut na 250°C a poté se trouba ztlumí 
na 190°C a chleba se dopéká cca 30 minut.
Jestliže chcete krásně tmavý chléb i po stranách, můžete ho díky máslu lehce z formy vyklopit a dopéct přímo na mřížce.
-
S krájením si ale dejte opravdu na čas. U žitného chleba se musí počkat až na opravdu dokonalé vychladnutí. Pokud budete krájet ještě teplý chléb, bude mazlavý a nepoživatelný.



Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat