středa 4. ledna 2017

Řecké kuře





1 chlazené kuře a nebo 4 stehna
2 cibule
4 stroužky česneku
2 citróny - 90 ml šťávy
kůra z 1 BIO citrónu
125 ml olivového oleje 
1 lžička mořské soli
1/2 lžičky čerstvě drceného pepře
1 malá lžička medu
čerstvý/sušený tymián
hrst čerstvé petrželové nati
-
1/2 kg brambor

Nejprve je třeba svázat kuře. Křídla založte za záda a stehno provlečte dírou v kůži toho druhého.
Určitě tento způsob znáte ze supermarketu, ale pokud ne, klidně svažte nohy provázkem.
-
Když si kuře spokojeně lebedí v pekáčku, tak si připravte marinádu v které se kuře a brambory budou péct. 
Já bohužel nemám tak velkou zapékací mísu a tak jsem brambory pekla zvlášť na plechu s peč. papírem.
Cibuli, ale rozhodně dejte pod kuře. Dodá společně s medem jídlu potřebnou sladkost a šťávu.
Stačí ji oloupat a nakrájet na hrubší klínky.
 -
Veškeré suroviny, tedy krom masa ;-) dejte do nějaké vyšší nádobky a rozmixujte tyčovým mixérem.
Vznikne vám světle zelená emulze, kterou klidně ochutnejte a popřípadě dochuťte solí.
Nezapomeňte, že musí být výraznější, proto že bude muset ochutit celé kuře a i brambory.
 -
Ty si musíte dobře očistit kartáčkem a nakrájet na čtvrtky. Já klidně nechávám slupku. Máme výborné brambory od kamaráda z vysočiny a je škoda je loupat.
Navíc pod slupkou je spousta vitamínů a tak proč ne o ně ochudit.
-
Trochu marinády nalijte na i dovnitř kuřete. První poločas ho pečte  (200°C - 90 min.)  prsy dolů a přiklopené víkem.
V druhé polovině pečení kuře otočte, polijte další porcí marinády a už odklopené dopečte. 
Nezapomeňte čas od času kuře přelít výpekem/šťávou.
-
Brambory obalte porcí marinády, důkladně promíchejte a vložte do trouby ke kuřeti přibližně 30 minut před dokončením kuřete.
-
Jistě se budete bát, že vám při pečení vzniklo docela dost šťávy, ale nebojte, až ji ochutnáte, tak zjistíte jak je výborná. Budete si neustále přidávat a stejně nakonec skončíte s kusem dobrého pečiva a vyhrnutým rukávem u pekáčku ;-)
-
Opravdu objektivně a nezaujatě musím říct, že lepší kuře jsem už dlooooouho nejedla !



Dobrou chuť  !


A máme tu první vlaštovku, která recept vyzkoušela.
Děkuji moc Šárce Ledové za poslanou fotku ;-)


A tady kuřátko od Lenky Zetkové.
Děkuji za fotku ☺


Řecké kuře upečené Zuzkou Koritschanovou.
Jako přílohu zvolila klasické i fialové brambory.



6 komentářů:

  1. Tohle odzkouším, vypadá to fantasticky. Díky za recept :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač Nadi. Budu ráda, když si doma pochutnáte :-)

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  2. Už se těším na neděli...mám ještě oliváč od domácích z Dalmácie :) to bude sen...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak domácí olej jsem tedy neměla ;-)
      Nám to hrozne chutnalo. Zrovna peču chleba a už se s mužem těšíme, jak si ho budeme macet v te stavicce

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat