čtvrtek 4. srpna 2016

Kantonský bůček






1,3 - 1,5 kg vepřového boku bez kosti (libový)
2 lžíce vína Shaoxing
2 lžičky soli
1 lžička cukru
1 lžička koření 5 vůní
1/2 lžičky bílého pepře
2 lžičky rýžového octa
1hrnek hrubé mořské soli


Pro úhledné kostičky při servírování si bok okrájejte do úhledného obdélníku. Pokud je vám to jedno, tak nechte jak je. Lépe se s tím ale později pracuje ;-)

Maso si opláchněte a osušte. Z koření, soli a cukru si vytvořte směs.
Bok otočte kůží dolů a do masa vetřete víno Shaoxing. Jakmile se víno vsákne vmasírujte i koření.
Otočte čistou kůží nahoru a na co nejvíce místech ji propíchněte. 
Takto připravené maso dejte na 24 hodin odležet do lednice kde částečně oschne.
-
Druhý den vetřete do kůže dvě lžičky rýžového octa. Maso položte do vaničky vytvořené z alobalu.
Posypte kůži vrstvou hrubé soli a dejte péct na 1.5 hodiny do trouby. která je předehřátá na 190°C .
-
Po upečení vytáhněte maso z alobalu. Oškrábejte sůl a dejte maso na plech s mřížkou.
Zapněte v troubě gril na střední stupeň. vzdálenost od grilu si budete muset pohlídat. Na kůži se musí dělat malé puchýřky a nesmí se pálit.
Grilujte takto 10 -15 minut. Kůžička se krásně nafoukne a bude nádherně křupavá.
Nechte 15 minut odležet na lince a poté můžete krájet ;-)
-
V originálu se podává s troškou hořčice a cukru. Záleží ale na vaší chuti.


Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat